2/7/2022 – HUDBA PRO COLLALTO

SPOLEK ZÁMEK BRTNICE
Vás srdečně zve na koncert
 
Doležalovo kvarteto na třetím nádvoří Brtnického zámku.
 

HUDBA PRO COLLALTO

Dne 2. července v 19 h. vystoupí na třetím nádvoří Brtnického zámku slavný smyčcový kvartet DOLEŽALOVO KVARTETO.  

https://www.dolezalquartet.com/

SPOLEK ZÁMEK BRTNICE
HUDBA PRO COLLALTO

Mozartův portrét z roku 1819. Aut. Barbora Krafftová, roz. Steinerová (Jihlava 1764- Bamberg 1825) (TO JE TEN SLAVNÝ OBRAZ Z BOMBONU MOZARTOVE KOULE :-))

Renesanční arkády třetího nádvoří Brtnického zámku, 2. července 2022 v 19 h.
DOLEŽALOVO KVARTETO
Václav Dvořák, housle
Jan Zrostlík, housle
Martin Adamovič, viola
Vojtěch Urban, violoncello

PROGRAM:
Smyčcový kvartet Es dur Hob III:71, op. 71, č.3 Josef Haydn
(1732-1809)
Vivace
Andante con moto
Minuet-Trio
Finale. Vivace

Smyčcový kvartet G dur, KV 387 Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Allegro
Menuetto
Andante cantabile
Molto allegro

PAUZA (20 min.)

Smyčcový kvartet c moll, op. 18, č.4 Ludwig van
Beethoven (1770-1827)
Allegro, mà non tanto
Scherzo. Andante scherzoso quasi Allegretto
Minuet. Allegretto
Allegro

DOLEŽALOVO KVARTETO

Doležalovo kvarteto je český soubor, který v roce 2022 oslaví 50 let od svého založení roku 1972. Soubor v průběhu všech generací slavil úspěchy na mezinárodních soutěžích jako soutěž v Bordeaux (1977), soutěže Pražského jara (1975) a Leoše Janáčka (2010 a 2015). Doležalovo kvarteto je jediným
souborem ve více než 120leté historii Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii, který obdržel Cenu Spolku za mimořádné výkony v komorní hudbě dvakrát (1989 a 2015).
Soubor natočil řadu CD, za něž získal mnohá ocenění. Nejnovější CD vzniklé ve spolupráci se společností Supraphon obsahuje kromě světových premiér smyčcových kvartetů Josefa Myslivečka také jeho hobojové kvintety − tyto soubor znovuobjevil a nahrál ve spolupráci s hobojistkou Michaelou Hrabánkovou. Tato nahrávka získala za svou svěží a stylovou interpretaci i muzikologický přínos vysoké hodnocení časopisu Diapason (5 Diapason 2/2021). Supraphon vydal také CD natočené s klavíristou Janem Bartošem (2017), které získalo velmi pozitivní kritiku v časopisu Fanfare „…Vedle
nahrávky Alfreda Brendela s Alban Berg Quartet (EMI) je komorní verze koncertu A-dur KV 414 na jejich CD poměrně ojedinělá. Nicméně Bartoš se svými kolegy skladbě dávají takové pojetí, které se díky svému půvabu a šarmu nemusí bát srovnání se zmiňovanou nahrávkou.“ CD komorních skladeb
nahrané ve spolupráci se sólo klarinetistou Gürzenich-Orchester Köln, Blažem Šparovcem získalo vyjímečně vysoké hodnocení v Klassik heute (2014).
Doležalovo kvarteto vystoupilo v mnoha zemích Evropy, v USA, Japonsku a Číně. Soubor spolupracoval mimo jiné s Jean-Guihenem Queyrasem, Maximilianem Hornungem či Ivo Kahánkem.
V roce 2021 založil soubor festival komorní hudby Qu@rtet+ probíhající v Praze, který je spojením Doležalova kvarteta s předními českými a zahraničními umělci.
Během let soubor pořídil desítky nahrávek pro rozhlas a televizi v ČR, USA, Francii, Německu, Rakousku a na Slovensku (v poslední době ve světové premiéře kvartet Heinricha Wilhelma Ernsta a 4. kvartet Ivana Kurze, který byl souboru dedikován).
V roce 2016 získalo Doležalovo kvarteto stipendium na Escuela Superior de Música Reina Sofía v Madridu ve třídě prof. Güntera Pichlera (Alban Berg Quartet). Konzultovalo mimo jiné s prof. Milanem Škampou (Smetanovo kvarteto) a zvlášť vřelý vztah navázalo s Natalií Prishepenko (Artemis
Quartet).

TEXT K PROGRAMU:
Haydnovy kvartety opus 71 byly věnovány hraběti Antalu György Apponyimu (1751-1817). Dcera tohoto hraběte, Caroline Apponyi de Nagy – Apponyi (1789-1872), se provdala za Antonia Ottaviana Collalta (1783-1854), kterým se narodil syn Alfonso Collalto (1814-1895). Dnes je nám ctí mít mezi diváky Carla Ottaviana Casana Collalto, syna Alexandry Collalto (1917-1975), Alfonsovy pra-
pravnučky. Carlo Ottaviano je synovcem Manfreda Collalta (1932-2004), posledního majitele brtnického zámku z rodu Collaltů a Alexandrina bratra.

Vyslechneme Smyčcový kvartet opus 71 číslo 3 v elegantní tónině Es dur.

Mladičký Wolfgang Amadeus Mozart navštívil poprvé Vídeň na podzim roku 1762. Byla to pro něj již druhá z cest, které s velkým úsilím a péčí organizoval jeho otec Leopold a na niž se tentokrát vydala celá rodina. Jedno z prvních vystoupení zázračně nadaného šestiletého chlapce a jeho o málo starší
sestry se odehrálo ve vídeňském paláci rodiny Collalto. Nebylo ovšem nic výjimečného na tom, že hrabě Vinciguerra Thomas Collalto (1710–1768) ve svém paláci pořádal hudební akademii. Podobně jako jeho otec si totiž mezi svými hudebníky udržoval zdatnou kapelu a do hudební historie se zapsal i
svými kontakty s Antoniem Vivaldim. Hlavním sídlem této větve Collaltů byla tehdy Brtnice na Moravě. O skvělé hudbě provozované tehdy v brtnickém zámku i ve vídeňském paláci nás informuje pozoruhodný hudební inventář z poloviny 18. století, v němž je evidováno více než tisíc skladeb. Smyčcový kvartet č. 14 G dur KV 387, známé také jako „Jarní“ kvartet, který uslyšíme jako druhý, zkomponoval Wolfgang Amadeus Mozart v roce 1782 během svých raných let života ve Vídni. Datum nacházející se nad názvem kvarteta je uvedeno v italštině samotným Mozartem: „il 31 di decembre 1782 in Vienna“. Dílo vyšlo pravděpodobně v roce 1783 a je prvním ze šesti smyčcových kvartetů
věnovaných skladateli a příteli Mozarta Josephu Haydnovi, považovanému za „otce smyčcového kvarteta“.
Předpokládá se, že Haydn potkal Mozarta na počátku 80. let 18. století a oba se stali dobrými přáteli.
Haydn na druhé housle, Mozart na violu, Rakušan Carl Ditters von Dittersdorf na první housle a český Johann Baptista Vaňhal na violoncello, tak spolu hráli při mnoha příležitostech a vzájemně experimentovali se svými skladbami.
Haydn vyslechl kvartety poprvé, a to při dvou příležitostech, v Mozartově domě dne 15. ledna a 12. února 1785. Po oba krát je Haydn pouze poslouchal, aniž by zahrál jediný kousek. Poté, co si je všechny vyslechl, pronesl slavný komentář k Mozartovu otci Leopoldovi, jenž tam byl na návštěvě:
„Před Bohem a jako čestný muž vám říkám, že váš syn je největší skladatel, jakého jsem kdy poznal. Má vkus, a co víc, nejhlubší znalost kompozice.“ Komentář se zachoval v dopise, který Leopold 16. února 1785 napsal své dceři Nannerl.

Ludwig van Beethoven věnoval své Smyčcové kvartety op. 18 českému hraběti Josephu Franzi Maxmiliánovi Lobkowiczovi (1772-1816). Také tady nalezneme vztah mezi uvedeným hrabětem Lobkowiczem a Carlem Ottavianem Casanou Collaltem, jež je přítomný na tomto koncertu. Oba sdílejí příbuzenství již po několik století. Dědeček Alexandry Collalto (matka Carla Ottaviana) byl Karl Otto zu Windisch – Graetz (1871-1915). Jeho babičkou byla Marie Eleonore Karolina Lobkowicz, dcera Josepha Franze Lobkowicze, jenž tyto kvartety obdržel.
Poslední skladba dnešního koncertu je Smyčcový kvartet op. 18 číslo 4 v tragické tónině c moll.
Rukopisy Beethovenova kvarteta op. 18 jsou k vidění ve sbírkách Lobkowiczkého paláce v Praze.
Jedná se o dílo s poznámkami vepsanými vlastní rukou Beethovena a je nejstarším existujícím pramenem těchto šesti kvartet.

Text: Eduardo García Salas a Václav Kapsa

Sdílet:

Email
WhatsApp
Facebook
Twitter